pondelok 1. júla 2024

OBE STRANY

Začalo nám škótske leto, s ľúbezne lákavou predpoveďou počasia:

accuweather.com

Obloha je prevažne v odtieni škótska modrá, čo je môj vymyslený sarkastický termín pre sivé, dokonale zatiahnuté nebo, s nízkymi chumáčikovitými oblakmi, z ktorých rado a často pršká, poprškáva, prší alebo rovno leje. 

Keď sa chce plánovať nejaký výlet, kde by sme chceli mať aspoň obstojné počasie, môžeme si kukať predpovede na rôznych stránkach, ale ak si ich pozrieme párkrát za deň, zistíme, že sa počas toho dňa akosi príliš často menia. 

Baliť sa deň predtým veru netreba, lebo sa možno nikde nepôjde, ráno síce vraveli, že zajtra má byť pekne, no ale poobede tam už hodili zopár oblakov, večierkom už aj kvapky zahrnuli do predpovede a na druhý deň sa z predpovedaného bezveterného dňa stane skoro až deň víchricový. Najlepšie je asi kukať na oblohu, keď zapadá slnko.




Keď je večer červená obloha, bude na druhý deň pekne. Ale ako som zistila, keď je len taká zlatavá, nebude síce pršať, ale nebude bezoblačno. Človek si to tu musí odpozorovať a nespoliehať sa na predpovede, ktoré sú príliš často mimo.
Keď sa to už ale tam hore konečne otvorí, tak sa tu dole otvorí iný svet, kde zrazu celkom jasno vidno aj okolité ostrovy, aj Írsko, aj hlavnú zem škótsku. Vtedy asi chytro vybiehajú všetci von fotiť a materiál poskytnúť tým, čo majú na starosti propagáciu Škótska, aby bol dôkaz, že aj tu dakedy svieti slnko. 
Zatiaľ som ale nevidela leták či časopis, ktorý by sa snažil pred turistami tváriť, že takto pekne a magicky tu je stále alebo väčšinu času (alebo väčšinu leta), cicavé minimuchy, nestále počasie, neustály vietor, výhoda gumákov a potrebná kvapka flexibility a dobrodružnosti sa musia statočne spomenúť aj pri tých najkrajších záberoch. Podané v celku s obomi stranami, tak je to asi najlepšie.




Dve tváre Jury, vítajúca a choďte-preč-hmlistá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára